Solceller villa med garanterad skattefri avkastning

Solceller villa 2015

Har du en villa i södra Sverige så har förutsättningarna för egen solenergi med solceller på villataket förbättrats dramatiskt under 2015. Regeringen klubbade igenom en skatterabatt som gör att man får garanterad avkastning på den solelen som kan skickar ut på elnätet. Man får en skatterabatt på 60 öre per kWh som räknas av mot annan skatt man betalar till skatteverket. Systemet fungerar med kontrolluppgift som nätleverantören skickar till skatteverket.

Solceller villa så här mycket kan du spara

Det här förändrar kalkylen för investeringar i solceller villa på ett avgörande vis då man tidigare inte fått så mycket för sin solenergi då den produceras när priserna är som lägst under ljusa sommardagar. Så från tidigare låga spotpriser på 15 öre per kWh kan man nu lägga till 60 öre samt nätnytta 5 öre och gärna då också elcertifikat vilket kan ge runt 20 öre per kWh. I allt kan man nu alltså varma sommardagar sälja sina kWh för runt en krona.

Försäljning i mindre omfattning är befriad från inkomstskatt så det blir en garanterad avkastning i och med skatterabatten som också är skattefri.

Dilemmat med solceller villa har tidigare varit att man inte producerar el när man behöver den som mest under mörka vintertider. Utan solcellerna på villan producerar under sommaren när ens egen förbrukning av el är lägre än vanligt på grunda av den ljusa och varma årstiden.

Men de nya reglerna så löser man många problem på en gång. I och med skatterabatten på 60 öre blir det lönsamt att ansöka om elcertifikat och växla upp produktion.  Så istället för tidigare spotpris plus nätnytta kan man nu lägga till både skatterabatten och elcertifikatet i investeringskalkylen.

Under 2015 har fler än någonsin i Sverige intresserat sig för solceller villa investeringar. Med låga räntor är det många som ser det som en säker investering där man kan få en skattefri och i princip garanterad avkastning på 7-9% varje år. Väldigt få aktiefonder, obligationer eller bankkonton kan konkurrera med en sådan skattefri garanterad avkastning.

Samtidigt har solcellerna för villa blivit billigare och mer effektiva så nu börjar många se så pass stora ekonomiska fördelar med solceller på sitt villatak att man agerar och läser på vad det innebär ekonomiskt med solceller på sin villa. Vill du veta hur mycket el du kan producera med solceller på din villa? Räkna ut det gratis och snabb här med solceller kalkylatorn hos solkollen.

Du får en detaljerad uppskattning av solelsproduktionen månad för månad och du kan se hur mycket du kan spara genom minskade elköp och tjäna genom att du säljer din egenproducerade el.