Alla med eget hustak kan producera egen el

Testa här hur mycket el ditt hustak kan generera. Få reda på direkt vad du kan spara och tjäna genom att placera solceller på ditt hustak. Solkollen hjälper dig att mäta, beräkna och kalkylera hur mycket el du kan producera och hur mycket pengar du kan spara.

Ska Sverige och världen nå klimatmålen måste alla hjälpa till. Alla kan inte göra allt men alla kan göra något. Tiden är knapp och det är viktigt att det börjar gå åt rätt håll när det gäller våra koldioxidutsläpp som skapar klimatförändringar.

Första steget är naturligtvis att sänka energikonsumtionen som skapar koldioxidutsläppen. Nästa steg kan vara att börja producera egen el som inte behöver transporteras. Det är en skön känsla att börja fakturera elbolagen istället för att grina illa när elräkningen dimper ner i brevlådan.

Solceller på tak: Vilka typer av tak passar bäst?

Solceller är ett utmärkt sätt att producera förnybar energi på, och det finns en mängd olika typer av tak som passar för solceller. Men vilken typ av tak är bäst?

För det första är det viktigt att taket är i gott skick före en solcellsinstallation. En livslängd på över 25 år är vanligt för en solcellsanläggning, så det är viktigt att taket är i bra skick för att kunna få ut det mesta av solcellerna. Det finns montagelösningar för de flesta typer av tak, inklusive tegel, plåt och papp.

Tegeltak

Tegeltak är ett vanligt val för solceller eftersom det är ett starkt och hållbart takmaterial. Montaget av solceller på ett tegeltak kan vara lite mer utmanande än på ett plåttak, men det är fortfarande ganska enkelt. Ett vanligt sätt att fästa solpanelerna på ett tegeltak är genom att använda klammer eller skruvar.

Plåttak

Plåttak är ett annat vanligt val för solceller. Att installera solceller på ett plåttak är i de flesta fall både snabbt, enkelt och billigt. Beroende på typen av plåttak ser montaget något annorlunda ut. För exempel, på falsad plåt, solpanelerna kan fästas runt plåtfalsarna med klammer, vilket är snabbt och enkelt och kräver inga ingrepp på taket.

Papptak

Papptak är ett annat alternativ för solceller, men det är viktigt att vara extra försiktig med dessa tak eftersom de är särskilt känsliga för fukt. Solceller på papptak kan installeras med speciella klammer och tekniker för att undvika skador på taket

Här kan du direkt se hur mycket el just ditt tak kan producera på ett år, oavsett om du har tegeltak, plåttak eller tjärpapptak. Producera el kalkylen på ditt hustak.