Solceller – Pris och värde för pengarna

Solceller är ett utmärkt sätt att generera egen el och minska din elräkning. Men vad kostar det egentligen att installera solceller? Och är det verkligen värt det? I den här artikeln tar vi en närmare titt på priset på solceller och det värde du får för pengarna.

Priset på solceller

Enligt [1], ligger priset på solceller mellan 10 500-16 500 kronor per kW inklusive avdrag. Detta innebär att en genomsnittlig anläggning på 10,4 kW kostar ungefär 140 000 kronor inklusive avdrag. Priset per kvadratmeter för solceller är i genomsnitt 2 900 kronor. Det är viktigt att notera att man får göra ett skatteavdrag på 14,55 procent av totalpriset för solceller.

Prisutvecklingen

Priset på solceller har varierat kraftigt under våren och sommaren 2022, enligt [2]. Detta gör det svårt att ge ett exakt pris på solceller, men genom att jämföra priset per watt kan man få en uppfattning om ett rättvist pris. Priset per watt ligger idag på 10 500-16 500 kronor per installerad kW efter grönt avdrag på 14,55 procent.

Pris per kvadratmeter

En annan faktor att ta hänsyn till är priset per kvadratmeter. Enligt [3], kostar 25 kvadratmeter solceller runt 15 600 kronor per installerad kW och runt 2 600 kronor per kvadratmeter. Detta pris inkluderar även installationen, som ska utföras av en certifierad elektriker.

Värde för pengarna

Solceller är en långsiktig investering som ger ett högt värde för pengarna. Genom att producera egen el kan man minska sin elräkning, samt bidra till en hållbar energiförsörjning. Solceller har en lång livslängd på upp till 30 år och behöver minimal underhåll. Enligt en studie från Energimyndigheten, så ger solceller ett positivt