Solceller villa med garanterad skattefri avkastning

Solceller villa 2023

Har du en villa i södra Sverige så har förutsättningarna för egen solenergi med solceller på villataket förbättrats dramatiskt under 2023 nu när de höga spotpriserna på el ger en fin intäkt till hushåll med solpaneler på taket. Regeringen klubbade igenom en höjning av det gröna rotavdraget till 20% schablon av investeringen i solpaneler. Kombinationen höga elpriser, grönt rotavdrag på 20% samt det sedan 2015 etablerade skatterabatten gör att man får väldigt bra betalt för solelen som kan skickar ut på elnätet. Man får en skatterabatt på 60 öre per kWh som räknas av mot annan skatt man betalar till skatteverket. Systemet fungerar med kontrolluppgift som nätleverantören skickar till skatteverket.

Solceller villa så här mycket kan du spara

Det här förändrar kalkylen för investeringar i solceller villa på ett avgörande vis då man tidigare inte fått så mycket för sin betalt solenergi då den produceras när priserna är som lägst under ljusa sommardagar. Så från tidigare låga spotpriser på 15 öre per kWh till sommarens (2022) spotpris på flera kronor kan man nu lägga till 60 öre.  I allt kan man nu alltså varma sommardagar sälja sina kWh för flera kronor.

Försäljning i mindre omfattning är befriad från inkomstskatt så det blir en garanterad avkastning i och med skatterabatten som också är skattefri.

Dilemmat med solceller villa har tidigare varit att man inte producerar el när man behöver den som mest under mörka vintertider. Utan solcellerna på villan producerar under sommaren när ens egen förbrukning av el är lägre än vanligt på grunda av den ljusa och varma årstiden.

Men de nya priserna så löser man många problem på en gång och både årliga avkastning samt återbetalningstiden på investeringen förbättras rejält. Dessutom har solceller nu blivit etablerat som en värdehöjare av villan.

Under 2022 har fler än någonsin i Sverige intresserat sig för solceller villa investeringar. Med ett dåligt börsår där många års uppgångar har raderats så ses en investering i solceller som ett intressant och säkert alternativ med en årlig skattefri avkastning på 10-15%. Vilken placering kan tävla med det i samma kategori med låg risk?

Samtidigt har solcellerna för villa blivit billigare och mer effektiva så nu börjar många se så pass stora ekonomiska fördelar med solceller på sitt villatak att man agerar och läser på vad det innebär ekonomiskt med solceller på sin villa. Vill du veta hur mycket el du kan producera med solceller på din villa? Räkna ut det gratis och snabb här med solceller kalkylatorn hos solkollen.

Du får en detaljerad uppskattning av solelsproduktionen månad för månad och du kan se hur mycket du kan spara genom minskade elköp och tjäna genom att du säljer din egenproducerade el.