Vad kostar det och vilken är lönsamheten?

Solceller har blivit alltmer populärt de senaste åren, och det är inte svårt att se varför. De erbjuder en möjlighet att producera egna gröna energikällor och samtidigt spara pengar på elräkningen. Men vad kostar det egentligen att installera solceller på sitt tak?

Priset på solceller varierar beroende på storleken på anläggningen och den önskade kapaciteten. Mindre villa kan förvänta sig att betala omkring 110 000 kr för en 5 kW solcellsanläggning med en yta på ungefär 25 m2. En vanlig villa kan förvänta sig att betala omkring 180 000 kr för en 10 kW anläggning med en yta på ungefär 50 m2. Större villor kan förvänta sig att betala omkring 250 000 kr för en 15 kW anläggning med en yta på ungefär 75 m2.

Så vad är lönsamheten för solceller? Det möjligt att räkna ut ekonomin för en solcellsanläggning med hjälp av en kalkyl, även om det bara är en grov uppskattning. Generellt sett, desto större solcellsanläggningen är, desto högre är också besparingen på elräkningen.

Det är viktigt att notera att kostnaden för solceller också beror på den specifika designen på anläggningen, så det rekommenderas att räkna på sitt tak för en mer exakt uppskattning.