Vad kostar solceller?

Priserna på solceller och solpaneler dvs sammankopplade solceller har sjunkit kraft de senaste åren. Man kan säga att för var solcellerna så pass dyra att endast helt optimala lägen kunde anses vara lämpligt för solceller. Nu när priserna sjunkit till en fjärdedel av tidigare priser så kan väldigt många fler och större platser ge en bra avkastning på investeringen. Vill du snabbt ha pengarna tillbaka så har priset på investeringen större betydelse än att t ex solstrålningen är över 1050 kWh per år. Det går utmärk med 950 kWh om du har köpt prisvärda solpaneler.

Solcellernas effekt påverkar priset. Solceller har olika effekt dvs konverterar olika mycket av solen strålning. Har du en stor yta som är lämplig behöver du inte ha så hög konverteringsgrad för att uppnå dina produktionsmål. Har du däremot begränsad yta och så bör du kolla upp solceller med högre konverteringsgrad som naturligtvis då är dyrare.

Det blir lätt att man börjar jämföra päron och äpplen när man ska jämföra pris på olika solpanelspaket. Det är många faktorer som påverkar. Bengt har som vanligt gjort en gedigen analys och sammanställning. Läs hela Bengts inlägg eller scrolla ner till diagrammet för att se vad kostnaderna blir inklusive moms monterat och klart. Bengts villablogg

Vet du hur mycket el du kan producera på ditt tak? Ta testen här och se hur mycket el du kan tillverka,

vad det innebär ekonomiskt för hushållet. Solceller kalkyl med priser